Пятница, 29.03.2024, 09:05


Навигация
О сайте:


ВЫ - ЖИТЕЛЬ ГОРОДА СНЕЖНОЕ?
У ВАС ЕСТЬ ЧТО ПОКАЗАТЬ ВСЕМУ ГОРОДУ?
Мы с удовольствием разместим Ваши работы на нашем сайте!
ПОДРОБНЕЕ...


Информация

Все материалы, размещенные на сайте, охраняются действующим законом Украины об авторском праве.
Копирование, перепечатка и использование материалов сайта возможно только с прямой ссылкой на источник и автора.
Поделиться
Главная » 2012 » Ноябрь » 29 » День писемності та мови
10:16
День писемності та мови

І Н Ф О Р М А Ц І Я
ПРО ПРОВЕДЕНІ ЗАХОДИ В ЦБС
ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ.

           Українська мова одне з багатьох багатств, створених людьми протягом всієї історії нашої держави. Збереження і розвиток рідної мови мають велике значення, бо вона формує національний менталітет, зберігає культурні здобутки та звичаї, є живим свідком історії українського народу. До Дня української писемності та мови в бібліотеках Централізованої бібліотечної системи пройшов Тиждень українського слова під загальною назвою «Мова моя материнська, мова моя українська». Це комплекс заходів, що сприяє вихованню поважного ставлення до державної мови, залученню читачів до читання українських книжок, зокрема поетичних творів. Змістовними та яскравими були бібліотечні виставки: «О, мово рідна, що без тебе я!» - ЦМБ, «Мова моя барвиста як осінь…» - Ф1, «Мова – зодчий народу» - Ф2, «Віки творилася українська мова» - Ф3, «Велична, щедра і прекрасна мова» - Ф6. «Як намистинки. диво калинове» - ЦМДБ (виставки відвідали 87 чоловік).

           Краще пізнати творчість українських письменників: М. Вінграновського, Л. Українки, П. Воронька, І. Франка, О. Олеся 05.11.12 допомогла літературна година «Українські письменники – дітям», яка відбулася в ЦМДБ для дітей (26 чол.) з Д/С №5. 7 листопада бібліотекар філії №3 з учнями 7 класу Первомайської ЗОШ (19 чол.) провела літературну годину «Є на Україні мова солов’їна». На цьому заході лунало українське слово – у вигляді історичного екскурсу в минуле. Бібліотекар розповіла про сучасний стан впровадження державної мови, пролунали прекрасні вірші та прислів’я про мову як невичерпне джерело народної мудрості. Духовне відродження українців неможливе без розкриття і популяризації складових національної культури: усної народної творчості, творів художньої літератури, державної мови, народних пісень. Ці складові 09.11.12 прагнули розкрити бібліотекарі ЦМДБ в літературно – музичній годині «Джерельна мова, рідна, світанкова» з дітьми (11 чол.) з Д/Б . Прикрасили цей захід українські символи – вишитий рушник, червона калина, барвінок, який плететься. Популяризація українського поетичного слова була головною метою літературно – музичної години «Духовний подіум Андрія Малишка», яка пройшла 13 листопада в бібліотеці-філії №1 з учнями 11 класу () ЗОШ №4 (17 присутніх) до 100 – річчя від дня народження поета. Цей захід надав можливість присутнім не тільки довідатися про життєвий і творчий шлях поета, а й поринути у світ музики - послухати пісні на його вірші. 16 листопада для учнів 5 «А» класу ЗОШ №1 бібліотекарі ЦМБ разом з викладачами школи провели літературний час «Країна історії та української мови».
           
           Урок пройшов у вигляді гри – подорожі в ході якої діти прослідкували еволюцію української книги - від наскальних розписів та початку книгодрукування до сучасної електронної книги, розташували запропоновані слова за українським алфавітом, згадали українські народні символи. Цікавою стала відео – презентація «Звідки прийшла книга», яку бібліотекарі доповнили інформацією про перші бібліотеки на території України. Роль експертів виконали учні 9 класу цієї ж школи. Всього на цьому заході були присутніми 45 чоловік. Вшанування пам’яті Т. Г. Шевченка теж є сталою традицією в бібліотеках до Дня української писемності та мови. Шевченківський куточок на абонементі «Юність» «Уклін тобі, Тарасе», книжкові виставки «Світло Шевченкової душі» - Ф4, «Ми вшановуємо пам’ять Шевченка” – Ф2 завжди знаходять свого читача. Всього заходів – 14 Присутніх – 205
Категория: НОВОСТИ КУЛЬТУРЫ | Просмотров: 1737 | Добавил: Кристина | Теги: ЦБС | Рейтинг: 5.0/1
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск
праздники
ode Праздники сегодня
Облако тегов
Ссылки

НАШИ ПАРТНЕРЫ:
Сайт Централизованной библиотечной системы
Газета Снежное информ
Сайт Снежнянского городского совета
Донецк 365
"Культура Донеччини"
НАША КНОПКА
Сайт культуры города Снежное